Prav vsi obožujejo božič in božični čas in prav božični sejmi predstavljajo velik del vživljanja v božično vzdušje. Če bi radi prav letošnje leto izbrali za obisk enega izmed božičnih sejmov, začnite to načrtovati zdaj; pri tem bi vam radi pomagali.

 

Obstaja na stotine božičnih sejmov širom Evrope, mi pa smo izmed vseh izbrali naše najljubše.

 

  1. Berlin

Berlin za Božič

Berlin je domovanje več kot 60 božičnim sejmom, ki vsakoletno obratujejo od sredine novembra pa do konca decembra, zato enostavno mora biti del našega seznama. Z vsemi možnimi izbirami sejmov je v Berlinu mogoče najti nekaj za vsakogar.

 

Naš najljubši sejem se nahaja pred palačo Charlottenburg s prečudovitim razgledom, ko je palača osvetljena z nešteto prelepimi lučmi. Sejem je odlična mešanica rokodelstva, hrane in pijače, ki bo vaše srce zagotovo napolnila z božičnim duhom.

 

Trajanje: 23. november – 26. december 2015

Navodila za pot: Do Berlina je lahko priti, saj sta v bližini dve veliki letališči; Berlin Schonefeld (SXF) in Berlin Tegel (TXL).

 

  1. Stuttgart

stuttgart za božič

Središče Stuttgarta že več kot 300 let tradicionalno gosti mestni z zgodovino napolnjen božični sejem ali Weihnachtmarkt. Prvič je v zgodovinskih zapisih omenjen v davnem letu 1692.

 

Ob vonju praženih mandljev, okušanju tradicionalnega ingverjevega kruha in ob občudovanju dekoracije, vas bo zgodovinsko mesto enostavno napolnilo z božičnim duhom. Na sejmu lahko kupite okraske za smrečico, igrače, lesne izdelke, sveče ali celo ovčjo kožo.

Sejem je družinam prijazen, saj ima posebej določen predel Kinderland, namenjen otrokom in pomanjšano železnico s pravo paro.

Kdaj: 25. november – 23 december 2015.

Navodila za pot: Preko Letališča Stuttgart (STR).

 

  1. Gothenburg

Gothenburg za Božič

Photo credit: Stefan Karlberg

Z milijoni božičnih lučk, ki razsvetljujejo okolico, božični sejem Liseberg žari v božičnem duhu. Izbirate lahko med domačimi sladkarijami, praženimi mandlji, vročo čokolado in ostalimi poslasticami za božično pojedino in poiščite tisto posebno božično darilo za vaše najdražje, lahko pa tudi izberete potovanje v čas srednjeveškega božiča.

 

Ne pozabite obiskati rokodelskega predela in si ogledati neverjetne izdelke Skandinavskih oblikovalcev. Sejem je največji na Švedskem, velja pa tudi za sejem z najboljšim vzdušjem.

 

Vstopnina: 90 SEK

Trajanje: 20. november – 30. december 2015

Navodila za pot: Preko letališča Landvetter (GOT), ki je 20 minut (25 km) oddaljen od mesta.

 

  1. Lille

Lille za Božič

V Lilleju, zgodovinskem mestu, ki se nahaja na severu Francije, boste našli enega najboljših božičnih sejmov v celotni Evropi. V času enega meseca lahko uživate v vsem, kar lahko dober božični sejem ponudi.

Tukaj boste našli pravo zimsko pravljico z rednimi obiski Božička. Lahko se odločite za 50 metrov visoko panoramsko kolo, ki vam ponuja odličen razgled na sejem in mesto, hkrati pa lahko uživate v zvoku božičnih pesmi, ki odzvanjajo v zraku.

Trajanje: 19. november – 30. december 2015

Navodila za pot: Preko letališča Lille (LIL), ki je le 15 minut vožnje oddaljen od mestnega središča.

 

  1. York

York za Božič

V Yorku se nahaja eden izmed Britancem najljubših božičnih sejmov – sejem svetega Nicholasa Fayrea. Vživite se v praznično vzdušje in se odločite za nakup popolnih božičnih daril za vaše najdražje. V Yorku boste lahko uživali v nastopih umetnikov, izdelkih rokodelcev in celo v okusnih poslasticah z vročim kuhanim vinom.

Svoj obisk sejma lahko zaključite s čudovitim božičnim koncertom v prelepi zgodovinski stolnici.

 

Trajanje: 19. november – 23 december 2015.

Navodila za pot: Yorku najbližje letališče je mednarodno letališče Leed Bradford (LBA), ki je približno uro vožnje oddaljen od Yorka.

 

  1. Talin

Talin za Božič

Tradicionalni božični sejem starega mestnega jedra se nahaja na trgu pred mestno hišo. Že od leta 1441 je božično drevo postavljeno na mestnem trgu, kot eden najstarejših dokazov o okrašenih drevescih božičnega časa. V resnici je bilo to prvo božično drevesce, ki je bilo kadarkoli razstavljeno Evropi.

Čeprav sejem sam po sebi ne poseduje ravno najdaljše zgodovine, saj obratuje šele od leta 1991, lahko vseeno čutite duh božične tradicije starega mesta. Vzemite si čas za brskanje po lesenih stojnicah, kjer boste našli lesene božične okraske, ročno pletene puloverje in druge ročne izdelke. Če pa vam to ni dovolj, se lahko vedno pogrejete s skodelico kuhanega vina ali po njihovo: glögi-ja.

 

Trajanje: 21. november 2015 – 8. januar 2016

Navodila za pot: Letališče Talin (TLL) je le 10 minut oddaljeno od mestnega središča.

 

  1. Praga

Praga za Božič

Praga gosti enega od najbolj priljubljenih božičnih sejmov v Evropi, ki se nahaja na starem mestnem trgu. Obiskovalci s celega sveta se zberejo, da bi lahko izkusili najlepši in najbolj obiskat božični sejem v Pragi.

Sejem ponuja in slavi tradicionalno češko rokodelstvo, krasi pa ga značilno božično drevo, obkroženo z lesenimi stojnicami. Na sejmu boste našli mnogo edinstvenih izdelkov, kot so božični ornamenti, praznični okraski, tradicionalne češke sladkarije, obleke in ročno izdelane lesene igrače.

 

Na odru poleg božičnega drevesa se odvijajo božični koncerti in kratke igre.

 

Trajanje: 29. november – 23 december 2015.

 

Navodila za pot: Praško letališče (PRG) se nahaja le 30 minut vožnje stran od Praškega mestnega središča.

 

  1. Vilna

Vilna za Božič

Vilna, prestolnica Litve, gosti enega najnovejših božičnih sejmov. S tremi glavnimi lokacijami lahko uživate v 3-D pravljici »Božične sanje« na trgu Cathedral, obiščete mednarodni dobrodelni božični sejem na trgu pred mestno hišo in občudujete igro fontan in vrtiljakov v vrtovih Bernardini.

 

Če niste ljubitelj množic je sejem v Vilni idealen za vas. Poleg prelepe dekoracije po vsem mestu, lahko kupite tudi tradicionalne litvanske ročne izdelke, torte in sladice.

 

Trajanje: bo naknadno določeno – okrog 28. november – 7. januar

Navodila za pot: Mednarodno letališče Vilna je od mestnega središča oddaljeno približno 10 minut vožnje.

 

  1. Strasbourg

strasbourg za božič

V Strasbourgu se odvija eden najstarejših božičnih sejmov v Evropi. Prvič je bil organiziran v letu 1570 in ima sedaj več kot 300 stojnic na 11 različnih lokacijah v mestnem jedru.

 

Glavnina se dogaja okrog čudovite gotske katedrale, kjer lahko najdete avtentične alzaške božične okraske, čudovito rokodelstvo, hrano in tople napitke. Uživajte v številnih različnih dogodkih, koncertih in razstavah, preko katerih se še hitreje vživite v mestni božični duh.

 

Trajanje: 27. november – 31. december 2015.

Navodila za pot: Mednarodno letališče Strasbourg (SXB) se nahaja le 15 minut vožnje stran od mestnega središča.

 

  1. London

London za Božič

V Londonu se odvija mnogo različnih božičnih sejmov, vendar je varno reči, da je sejem na Covent Gardnu povsem edinstven. Med božičnim časom je to zagotovo eno najbolj čarobnih londonskih okolišev.

 

Sejem boste našli na Covent Garden Piazza, ima pa okrog 40 stojnic, kjer so na prodaj raznoliki in kvalitetni izdelki. Najdete lahko antikvitete, rokodelske izdelke, slike in oblačila – to je zagotovo popoln kraj za nakup božičnih daril.

 

Trajanje: bo še določeno – začetek novembra do začetka januarja.

Navodila za pot: S šestimi letališli v londonskem okolišu ne bi smelo biti težko najti leta. Naslednja letališča so oddaljena približno uro vožnje od mestnega središča:  London City (‎LCY)‎, London Gatwick (‎LGW)‎, London Heathrow (‎LHR)‎, Luton Airport (‎LTN)‎, London Southend Airport (‎SEN)‎, London Stansted (‎STN)‎.

 

>> Najcenejše Letalske Karte za Božič, PREVERI ZDAJ <<